Mýtus: Alkohol a antibiotiká sa nesmú miešať

mytus-antibiotika-a-alkohol
 

Väčšina ľudí sa domnieva, že ak berieme antibiotiká, nesmieme piť alkohol. Niektorí ľudia si myslia, že kvôli alkoholu nebudú antibiotiká účinkovať, iní sa nazdávajú, že alkohol s antibiotikami vyvoláva vedľajšie účinky.

Lenže pre takmer absolútnu väčšinu antibiotík to vôbec neplatí.

Skutočná hrozba spočíva v tom, že kvôli alkoholu by sme mohli zabudnúť zobrať tabletku. Pri liečbe antibiotikami je veľmi dôležité nevynechať pravidelnú dávku liekov. Vynechanie dávky antibiotík zvyšuje odolnosť baktérií voči antibiotikám a znižuje efekt liečby.

Drvivá väčšina predpisovaných antibiotík nie je alkoholom nijako ovplyvnená.  Z cca 150 rôznych druhov antibiotík existuje zopár výnimiek.

Antibiotiká cephalosporin cefotetan spomaľujú odbúravanie alkoholu, vďaka čomu sa zvyšuje koncentrácia acetaldehydu. Ten je medziproduktom pri odbúravaní alkoholu a spôsobuje nepríjemné stavy závrate, zvracania, bolesti hlavy.

Ďalším typom antibiotík, ktoré by sa nemali kombinovať s alkoholom, je antibiotikum metronidazol. Zapíjanie týchto antibiotík alkoholom môže vyvolať podobné vedľajšie účinky ako pri vyššie spomínaných cephalosporin antibiotikách (aj keď to nemusí byť pravidlom).

Existuje ešte zopár druhov antibiotík, pri ktorých je vhodné vyhýbať sa alkoholu (tinidazol, linezolid, erythromycin). Pri nich sú účinky veľmi dobre známe a lekári na to pacientov špeciálne upozornia.

Pri ostatných druhoch antibiotík je možné ich kombinovať s alkoholom bez toho, aby táto kombinácia spôsobila nežiaduce účinky.

Zapíjať antibiotiká alkoholom nikomu samozrejme neodporúčame, liečbe tým veľmi nepomôžete a budete zbytočne dehydrovaní a unavení. Zvýšite záťaž vašej pečene aj imunitného systému.

Pre úplnosť treba spomenúť nadmernú konzumáciu alkoholu počas liečby antibiotikami, či už akútnu alebo chronickú. Alkohol sa odbúrava v pečeni aj vďaka enzýmu 2C9. I niektoré antibiotiká sa spracúvajú pomocou tohto enzýmu. V závislosti od množstva vypitého alkoholu môže mať tento enzým vplyv na odbúravanie antibiotík. Priveľké množstvo alkoholu (akútna otrava alkoholom) môže tento enzým utlmiť a ten nedokáže metabolizovať antibiotiká v potrebnej miere. To môže viesť k zvýšenej hladine antibiotík v tele a teda predávkovaniu a vedľajším účinkom. Pri chronickom, teda pravidelnom pití alkoholu, nastáva opačný efekt: hladina enzýmu 2C9 je vyššia, čo vedie k zvýšenému odbúraniu nielen alkoholu, ale aj antibiotík, a tak je potrebná hladina antibiotík v tele je menšia.

Odkiaľ pochádza mýtus nemiešať antibiotiká s alkoholom?

Kedysi sa antibiotikami liečili najmä pohlavné choroby. V 50-tych a 60-tych rokoch odporúčali pacientom abstinovať od alkoholu, pokiaľ boli liečení penicilínom. Dôvody boli skôr morálne než vedecky podložené. Doktori sa obávali, že pacienti „pod vplyvom“ by mohli rozsíriť infekciu na ďalších ľudí ešte predtým, než by penicilín začal účinkovať. Niektoré zdroja hovoria, že lekári chceli pacientov potrestať a odoprieť im tak na určitú dobu ich obľúbený chľast.

Druhá teória hovorí o vojakoch v severnej Afrike počas druhej svetovej vojny. V tom čase bol penicilín tak nedostatkový, že sa po užití recykloval z pacientovho moču a použil sa znova pre ďalších pacientov. Vojaci mali povolené piť pivo. Pivo však zvyšovalo objem moču a získanie penicilínu tak bolo omnoho náročnejšie. Preto vojakom zakázali piť pivo.

Záver

Kombinovať alkohol a akékoľvek lieky neodporúčame. Ak však beriete antibiotiká a radi by ste si dali pohárik vína, nemusíte sa obávať vedľajších efektov či zníženia účinkov antibiotík.

Zdroje

Značky: alkohol, antibiotiká, penicilín,