Mýtus: Bio potraviny sú zdravšie a chutnejšie
|
Sú bio potraviny zdravšie a chutnejšie? Väčšina štúdií sa zhoduje na tom, že bio potraviny majú porovnateľný obsah živín ako bežné ne-bio potraviny, a preto tvrdenie, že bio potraviny sú zdravšie, môžeme považovať za nepravdivé.
Porovnanie bio potravín (tiež nazývané ako organické potraviny) a tradičných, konvenčných potravín, bolo predmetom mnohých vedeckých štúdií a tisícok odborných článkov.
Z výsledkov väčšiny štúdií vyplýva, že z nutričného hľadiska nie je medzi bežnými a bio potravinami prakticky žiadny rozdiel.
Jeden z výskumov si zobral na mušku 17 rôznych štúdií, ktoré porovnávali konzumentov bio a nebio potravín a 223 štúdií, ktoré porovnávali obsah nutričných hodnôt, baktérií, húb a pesticídov v rôznych druhoch potravín, vrátane ovocia, zeleniny, obilnín, mäsa, mlieka či vajec.
Ovocie aj zelenina obsahovali v organických aj neorganických potravinách podobné množstvo vitamínov. Mlieko obsahovalo rovnaké množstvo proteínov a tuku (i keď niektoré štúdie naznačovali jemne vyšší obsah omega-3 tukov).
Ďalšia štúdia (London School of Hygiene and Tropical Medicine) hľadala nejaké dôkazy o výživových a zdravotných výhodách biopotravín za posledných 50 rokov. Prešli viac ako 50 tisíc odborných článkov a štúdií, z ktorých vybrali 162 najlepších. Záverečný verdikt potvrdil, že v drvivej väčšine sledovaných hodnôt neboli medzi bio a nebio potravinami žiadne rozdiely. Navyše, zaznamenané rozdiely nepredstavujú pre konzumentov bio potravín žiadne výrazné benefity.
Medzi bio a nebio potravinami teda nie je žiadny zásadný rozdiel z hľadiska obsahu výživných látok.
Bio potraviny nie sú zdravšie a ani chutnejšie ako bežné potraviny. Najzásadnejším rozdielom je cena – biopotraviny sú takmer vždy drahšie ako konvenčné potraviny.
Inými slovami, doposiaľ sa nepreukázalo, že by bio potraviny boli zdravšie alebo že by mali nejaký prínos pre naše zdravie v porovnaní s konvenčnými potravinami.
A či biopotraviny chutia lepšie? Ak áno, tak si to zrejme nahovárame. Keď už sme za ne zaplatili viacej, tak predsa musia chutiť lepšie, nie? :) Dvaja komici a bývalí kúzelníci, páni Penn a Teller spravili malý test. Nechali na trhu okoloidúcich ochutnávať rôzne druhy bio a nebio potravín. Ochutnávači nielenže nevedeli rozoznať bio a nebio potraviny od seba, ale aj v prípade, že im dali ochutnať dve úplne rovnaké vzorky (z toho istého kusu jedla), tak o jednej tvrdili, že chutí lepšie než tá druhá.
Výsledok je zrejmý: biopotraviny chutia rovnako ako klasické nebio potraviny, alebo inak povedané, chuť bio potravín od bežných neorganických potravín nedokážeme rozoznať.
Takže ak ste zástancami bio potravín a nevadí vám ich vyššia cena, pokojne si ich kupujte. Za tieto peniaze si však viac zdravšie potraviny nekúpite. Neočakávajte, že bio zelenina alebo ovocie sú zdravšie ako tie bežné, a takisto automaticky nepredpokladajte, že budú chutiť lepšie.
Zdroje:
- Organic food ‘not any healthier’
- Organic ‘has no health benefits’
- Is organic better for your health? A look at milk, meat, eggs, produce and fish.
- Penn & Teller: Bullshit – Organic Taste Test
- Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review
- Mýtus jménem biopotraviny: neškodí, ale ani moc neprospívají
- Biopotraviny: zbytočný prepych?
- Biopotraviny neposkytují kvalitnější výživu
- Bioarzén aneb když jsou biopotraviny otrava
Pár námetov na diskusiu k článku :
– nie je problém nájsť na nete hromadu štúdií, ktoré prezentujú opačné výsledky
– ak by aj bola pravda, že z hľadiska obsahu výživných látok, nutričných hodnôt, atď … nie je rozdiel , je tu ešte napr. otázka obsahu škodlivých pesticídov, kde aj vaše články jednoznačne vyzdvihujú bio
– ďalší aspekt, ktorý ste opomenuli, je vplyv na životné prostredie, ekológia, hádam netreba rozoberať…
– pár tipov :
skúste vyšľahať šlahačku z konvenčnej a bio smotany,mám vyskúšané, že z 33% konvenčnej len málokedy bez pomoci stužovača uspejete. Z bio šlahačky bez problemu …
Skúste urobiť tvaroh z konvenčného mlieka a z bio mlieka. Asi nemusím našepkávať výsledok…
Nastrúhate si do koláča kôru z konvenčného citrónu ( o ktorom už dokonca výrazne upozorňujú, že je chemicky ošetrovaný a že sa kôra nesmie konzumovať) ? Ja si kôru z bio citrónu vychutnávam bez obáv…
Videli ste niekedy (aspoň na videu) ako sa produkujú vajíčka ? Ja áno a odvtedy tie klietkové odmietam jesť…
Ešte veľa by som mal príkladov, ktoré vaše jednoznačné čierno-biele videnie značne spochybňujú. Na druhej strane ja nemám problém objektívne priznať, že aj “bio” má svoje otázniky a sporné aspekty…
Ivan,
1) Nájdete aj také štúdie, ale nakoľko sú kvalitné? Takmer absolútna väčšina serióznych prác sa zhoduje na tom, že bio potraviny nie sú zdravšie či chutnejšie (“zdravosť” je o niečo objektívnejší parameter ako subjektívna chuť, samozrejme).
2) V tomto článku sme rozoberali len chuť a obsah výživových hodnôt.
3) Toto je dosť kontroverzná téma, viaceré zdroje poukazujú na opak, takže zrejme pôjde o ďalší mýtus v súvislosti s biopotravinami (námatkovo vybraté: The environmental footprint of organic vs. conventional food, Myth #3: Organic Farming Is Better For The Environment, Organic food: no better for you, or the planet)
4) To je osobná skúsenosť, ktorá pre našu tému nie je veľmi relevantná… Tiež doma používame aj bio šľahačku, jediný pozorovateľný rozdiel je v homogenizácii a aj to nie je otázka bio-nebio, ale konkrétnych výrobkov.
5) Citrónová kôra či vajíčka – opäť to nemení nič na chuti alebo obsahu nutričných hodnôt v bio/nebio potravinách.
Milé od vás, že ste odpovedali :-)
Samozrejme, že sa nedohodneme, lebo čo poviem ja , to vy spochybníte a naopak. A hravo to obaja dolžíme hromadou štúdií. A samozrejme každý považujeme za seriózne tie “svoje”…
Tak ako mne pripadajú niektoré vaše názory srandovné (napr. spochybňovania pozitívneho vplyvu na ŽP) , zrejme sa vy usmievate nad mojimi.
Chcel som len poukázať, že to o čom píšete, nie je v žiadnom prípade také jednoznačné, ako to popisujete…
Ešte niečo aktuálne :
Trochu som prebehol tie vaše odkazy a v podstate sa všetky tie články odvolávajú na jednu a tú istú štúdiu z r. 2012. Dnes je v médiách populárnejšia čerstvejšia práca, ktorá v podstate nespochybniteľne poukazuje na benefity bio potravín : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24968103
Ivan, štúdia, na ktorú odkazujete, má veľmi veľa nedostatkov a bola viacerými vedcami aj organizáciami označená ako zle vykonaná. Išlo o metaštúdiu, ktorá si do svojho predmetu skúmania zobrala štúdie podľa veľmi zvláštneho kľúča. Spochybnení boli aj autori štúdie, resp. ich zaujatosť (jeden z nich je známy anti-GMO aktivista). Ďalej interpretované výsledky hovoria o antioxidantoch v rastlinách, ale antioxidanty nepredstavujú nutričné hodnoty. Dokonca štúdia zavádza tvrdením napríklad o prospechu antioxidantov pôsobiacich proti rakovine, pričom tieto tvrdenia neboli preukázané. Štúdia, o ktorej píšete, dokonca ani nedokázala, že bio plodiny majú vyšší obsah antioxidantov. Dokonca štúdia potvrdzuje, že bio plodiny majú v priemere nižšiu koncentráciu vlákniny a proteinu a vyššiu koncentráciu uhľohydrátov, ale rozdiely sú veľmi malé.
Pozrite napr.
+ Organic Food More Nutritious And Safer Than Conventional? Reviewing A Recent Systematic Review
+ Expert reaction to study comparing the nutritional content of organic and conventional foods,
+ Nutritional content of organic and conventional foods.
Ako som už vyššie napísal : samozrejme “vaša” štúdia je tá dokonalá a bezchybná, iné štúdie, ktoré sa dopracujú k iným výsledkom budú mať vždy kopec nedostatkov a nejakí odborníci ich vždy spochybnia.
Predpokladám, že už čoskoro sa dočkáme štúdie, ktorá jasne prukáže, že bio potraviny sú zdraviu škodlivé, spôsobujú rakovinu a hromadu ďalších chorôb. A samozrejme , ako vyššie naznačujete, devastačné účinky organického hospodárenia sa čoskoro preukážu ako environmentálna katastrofa…
Prajem pekné konvenčné vianoce a dobrú chuť :-)
Našťastie existuje niečo ako vedecký konsenzus a ten v tomto prípade súhlasí s tým, čo tvrdí táto stránka. Lepšie povedané, táto stránka (a podobné skeptické, či populárnovedecké stránky ako napríklad Použimerozum, či Lovcišarlatánov) informujú podľa toho, čo hovorí veda a vedecký konsenzus, pretože ako sa isto obaja zhodneme, existujú štúdie z oboch strán. Takisto je vhodné, keď štúdie prejdú procesom “peer review”.
Keďže však nekupujem biopotraviny, svoju skúsenosť s nimi veľmi nemám. Akurát Vás môžem ubezpečiť, že sa mi ešte nestalo, že by som nevedel vyšľahať šľahačku z “konvenčnej” smotany. Jediné bio, aké som kedy mal, boli biopukance, a rozdiel som žiadny nepostrehol, s výnimkou toho, že som našiel v nevypukaných zrnách aj dva kamienky :-)
nie je hlavnym benefitom bio potravin to, ze pri ich pestovani neboli pouzite chemikalie? ja tiez nebadam rozdiel v chuti a tiez si myslim, ze ked rastie normalna paradajka na slnku a ma dostatok vody, tak ma podobny obsah latok ako ta bio.
takze clanok je ok, ale mozno by bolo dobre spomenut, co znamena to BIO. ludia si fakt myslia ze taketo potraviny su lepsie. oni su rovnake, len boli osetrovane a bolo s nimi narabane setrnejsie. viete k tomu nieco dodat? neboli nejake studie, ktore testovali obsah chemickych latok na povrchu, alebo vo vnutri ovocia/zeleniny? to by mohol byt rozdiel a hlavny benefit BIO..
A kto urcuje co je vedecky konsenzus ? :-) Alebo aj inak sa spytam : ak nejaki vedci, vyskumnici, a pod. dostanu vysledky, ktore podla vas nezodpovedaju tym “konsenzualnym”, tak su automaticky “degradovani” na sarlatanov ? Aj s celymi univerzitami a vyskumnymi pracoviskami ?
Vyssie uvadzate ze pouzivate aj bio slahacku, teraz zas tvrdite ze bio nekupujete…
Mozme spolu zorganizovat testovacie slahanie :-)